Ocenenie Biela vrana získali za odvážny a prínosný čin traja ľudia

18.11.2012 Bratislava

Bratislava 17. novembra (TASR) – Dvaja ľudia, ktorí sa pri obrane verejného záujmu museli postaviť kolegom a jeden, ktorý zasvätil svoj život slobode. To sú laureáti V. ročníka ocenenia Biela vrana.
laureáti V. ročníka ocenenia Biela vrana - zľava - Jozef Žaťko, Simona Rudavská a syn Marcela Strýka - Martin Strýko, ktorému cenu udelili in memoriam. Foto: TASR/Michal Svítok

Organizátori podujatia, občianske združenia Aliancia Fair-play (AFP) a Via Iuris, dnes slávnostne odovzdali cenu zamestnankyni ministerstva práce Simone Rudavskej, bývalému pracovníkovi Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Jozefovi Žaťkovi a osobnosti košického disentu a Nežnej revolúcie z roku 1989 Marcelovi Strýkovi. Tomu bola cena udelená in memoriam.

"Ocenenie odovzdávame vzácnym ľuďom medzi nami, ktorí sa svojím odvážnym činom zastali pravdy, spravodlivosti alebo veľmi dôležitých princípov bez ohľadu na riziko, ktoré ich pri tom mohlo postretnúť," opísala Zuzana Wienk z AFP.

Ocenená Simona Rudavská polícii v roku 2010 ako šéfka jednej zo sekcií na ministerstve práce oznámila, že sa ju pokúša korumpovať kolega z ministerstva. Žiadal ju, aby do pripravovanej novely zákona o dôchodkovom sporení zapracovala konkrétne zmeny súvisiace s druhým dôchodkovým pilierom a hovoril o odmene najmenej 20.000 eur. Rudavská však spolupracovala s políciou a prípad vyvrcholil v lete 2012 súdnym procesom, po ktorom bol bývalý pracovník ministerstva odsúdený.

"Ten pocit, že som ocenená, to je príjemné. Niekto sa môže na tomto príbehu smiať, alebo ním pohŕdať, ale najdôležitejšie je, že niekoho povzbudí a motivuje," povedala Rudavská.

Druhý ocenený, Jozef Žaťko, ešte ako zamestnanec Úradu pre ochranu ústavných činiteľov upozornil na podvádzanie pri vykazovaní spotreby benzínu a nafty v služobných autách úradu. Za to ho hneď pre prevalení kauzy ministerstvo označilo za klamára a začali sa voči nemu štyri disciplinárne konania. Aj na základe jeho upozornení sa prijali opatrenia, vďaka ktorým klesla spotreba úradu o 30.000 litrov mesačne.

Tretím oceneným je košický undergroundový umelec, filozof a významný predstaviteľ disentu Marcel Strýko. Bol členom Charty 77 a neskôr aj poslancom porevolučnej Národnej rady. Zomrel v roku 1994 a stal sa vôbec prvým laureátom ocenenia Biela vrana za dlhodobý prínos, ktoré mu bolo udelené in memoriam.
 

Vyberte región